Welke Spaanse makelaar?

In verschillende Spaanse kuststeden zijn de huizenprijzen met meer dan 10% gestegen. Dit komt vooral door de blijvende buitenlandse vraag naar eigen tweede verblijven. Ook worden steeds meer woningen aangekocht door Spanjaarden zelf als goede investering. Een passend vakantiehuis in Spanje kopen is dus best lucratief.

Herstel van de huizenmarkt

De Spaanse woningmarkt is aan een flink herstel bezig. Er zijn heel wat bestaande woningen die niet of moeilijk verkocht raken maar dat houdt projectontwikkelaars niet tegen om nieuwe bouwwerven op te starten. Daarvan getuigen de vele hijskranen langs de Spaanse kustlijn.

Want in heel Spanje staan miljoenen woningen te koop, welke worden beheerd door tienduizenden makelaarskantoren.

Op een van de grootste vastgoedsites staan momenteel 1,3 miljoen woningen te koop, en deze site heeft elke maand zo’n 2 miljoen bezoekers. Maar Spanje heeft bijna 50 miljoen inwoners op een oppervlakte van 505.990 km2!

De meeste Nederlandstalige mensen die een woning in Spanje zoeken richten zich op de mooiste kusten: Costa Blanca, Costa Calida en Costa del Sol. En daar staan ook de meeste bestaande en nieuwe woningen te koop. Waar verblijft u het liefst, en in wat voor soort van woning?

Hoe heb je de beste kans van slagen bij deze zoektocht naar een goede makelaar in Spanje?

Uw zoektocht in Spanje

Maar hoe vindt u een goed en mooi huis aan of rond de mooiste kusten van Spanje op een veilige manier, en voor een goede prijs?

Bespaar tijd en hou u vast aan een goede en betrouwbare Spaanse makelaar die alleen zijn eigen aanbod aanbiedt. Spaanse makelaars kopiëren vaak elkaars aanbod. Verkochte woningen worden vaak niet direct van de websites verwijderd, waardoor voor u onoverzichtelijke toestanden ontstaan.

Bij een grote aankoop heb je graag advies en bij een grote aankoop in Spanje zeker. Advies bij de aankoop en ondersteuning bij het onderhandelen over de prijs zijn van groot belang bij het kopen van uw eigen huis in Spanje. Het is immers uw gespaarde kapitaal dat u zinvol wilt besteden!

Belangrijk

Het is daarom belangrijk om van tevoren dingen te weten. Hoe werkt het volgens de Spaanse wet. De woningoverdracht, bouwvergunning, belastingen, enz. Een goede uitleg en voorbeelden uit de praktijk maken u veel wijzer. Daar doet u uw voordeel mee, voor en na de aankoop van jullie huis in Spanje.

Hoe prettig is het immers als je even terug kunt vallen voor van alles en nog wat? Voor de aankoop van uw vakantiehuis in Spanje is dat zeker belangrijk. Maar ook de jaren erna heb je daar profijt van. Als dingen u niet duidelijk zijn moet u terecht kunnen bij een vast aanspreekpunt, om fouten te voorkomen.

Maar welke fouten kunt u voorkomen door een goede makelaar in Spanje te kiezen?

De meest gemaakte fouten met een Spaanse makelaar

Spaanse notarissen bieden advocaten een commissie aan als ze de klanten doorverwijzen voor het passeren van de akte. In bijna alle Europese landen strijken (nep)makelaars tot (tien)duizenden euro’s extra commissie op bij de verkoop van meubels, zwembad, airco, windschermen, verbouwingen, verhuur, et cetera. Verhuurorganisaties gaan ook huizen verkopen, want dat is lucratief. Wie kunt u NIET en wie kunt u WEL vertrouwen?

Fout 1: In zee gaan met een Nepmakelaar.

Sinds een jaar of vier trekt de internationale vastgoedmarkt weer aan en volop nieuwe aanbieders melden zich op de markt. Met waanzinnige cadeaus in het vooruitzicht worden kopers over de streep getrokken. De geschiedenis herhaalt zich. Helaas ontbreekt het in groten getale aan kennis, kunde en een zorgvuldig opgebouwde reputatie. De consument wordt massaal om de tuin geleid. Dat moet nu echt afgelopen zijn!

Fout 2: De eerste betaling te snel doen.

Voordat u een eerste betaling richting de verkopende partij doet, moet u er zeker van zijn dat je alles wat u graag zou willen, is uit onderhandeld. Als u eenmaal hebt aanbetaald, krijg je dingen minder makkelijk gedaan van de verkoper. De verkoper heeft dan al een deel van de koopsom in zijn bezit en daardoor is uw onderhandelingspositie niet sterk meer. 

Fout 3: Niet alles op papier zetten.

Vaak worden er in de onderhandeling over de aankoop zaken naar achteren geschoven. Bijvoorbeeld een afspraak over schilderwerk dat nog gedaan moet worden. Dit gebeurt dan onder de noemer, “dat doen we later wel”. Of “dat komt wel goed”. Het is prima dat er nog iets gedaan moet worden aan de woning, maar leg het dan wel even vast op papier. Dat voorkomt ook voor u discussie achteraf.

Fout 4: Onvoldoende controleren van de oppervlakten.

De oppervlakten van het perceel en de woning worden regelmatig onvoldoende gecontroleerd. Deze moeten overeenstemmen met de oppervlakten die zijn vermeld in het eigendomsregister. Afwijkingen komen vaak voor en hoeven geen enkel probleem te zijn. Maar de verschillen moeten wel bij de overdracht door de verkoper gecorrigeerd worden.

Fout 5: Niet vragen of er groot onderhoud gepland is.

Dit is van belang als u een appartement koopt in een complex. Als er grote werkzaamheden aan dak of gevels zijn gepland, is dat bekend bij de vereniging van eigenaren (VVE). Het is handig om dat te weten voordat u koopt. Het kan hier om grote bedragen gaan, afhankelijk van de hoeveelheid achterstallig onderhoud.

Fout 6: Niet checken of de verkopende partij al eigenaar is.

Zijn de verkopers wel de directe eigenaren. Of zijn het bijvoorbeeld de erfgenamen die nog eigenaar moeten worden. Of komt de woning uit een vennootschap die niet meer bestaat, en is dat in het eigendomsregister nog niet bijgewerkt.

Fout 7: Verkeerde afspraken omdat u de taal niet goed beheerst.

Aangezien dus iedereen makelaar kan worden in Spanje (vereist namelijk niet overal diploma’s), is het zeker aan te raden om niet zomaar één of ander contract te ondertekenen als u niet precies weet wat er staat. In het geval dat er mondelinge afspraken gemaakt worden en/of een Spaans document ondertekend moet worden, is het ook aan te raden om bijvoorbeeld een betrouwbare en onafhankelijke vertaler in te huren.

Deze 7 fouten voorkomen

Vervelende verrassingen achteraf zijn niet prettig. Het kost tijd en geld om ze op te lossen. Laat het u niet overkomen bij uw nieuwe eigendom onder de Spaanse zon.

Maar welke goede makelaar in Spanje past het beste binnen jullie voornemens?

Welke Makelaar is volledig betrouwbaar?

Welke Spaanse makelaar?

Algemeen

In Spanje kan iedereen die wil, makelaar zijn. Er zijn namelijk geen diploma’s voor nodig. Doordat men geen diploma’s nodig heeft, kan de eerste de beste dus huizen verkopen of verhuren als makelaar (In Catalonië zijn deze regels veranderd. Daar kan iemand alleen makelaar worden als diegene ingeschreven staat in het Makelaarsregister. Inschrijving kan alleen na strenge opleiding- en/of ervaringseisen, en na het voldoen aan de juiste verzekeringen).

U kan natuurlijk kiezen voor een Spaanse makelaar, maar er zijn ook Engelse en zelfs Nederlandse makelaars in Spanje waar u bij terecht kunt. De meeste Nederlandstalige kandidaten voor een woning onder de Zon kiezen voor een meertalige en vakbekwame makelaar.

Maar wat mag u verwachten van een goede makelaar in Spanje? 

Diensten van makelaars

Naast het verkopen of verhuren van een huis in Spanje, kan het zijn dat makelaars ook nog andere diensten aanbieden. Verschillende diensten die makelaars soms aanbieden zijn onder andere:

  • Bestemmingsplan opvragen
  • Aanvragen van een NIE-nummer
  • Uittreksel in het kadaster aanvragen
  • Adviseren met betrekking tot het inhuren van bijvoorbeeld een bouwkundige, ingenieur of bouwbedrijf etc.;
  • In het geval dat de makelaar deze diensten niet zelf aanbiedt, kan deze u misschien doorverwijzen naar andere specialisten.

De VVE-kosten bedragen gemiddeld tussen € 80,- en € 120,- per maand, afhankelijk van de status.

Wat kost een goede betrouwbare makelaar in Spanje?

Makelaarskosten

Makelaars hebben hun eigen tarieven en systemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een huis heeft gezien op een website en met bijvoorbeeld een Engelstalige makelaar afspreekt om het huis te gaan bekijken. Vervolgens kan het zomaar zijn dat er ook een Spaanse makelaar meegaat naar de bezichtiging van het huis. Vaak hebben de makelaars dan onderling afgesproken wat de totale makelaarskosten zijn en hoe de verdeling is.

In principe rekent een makelaar in Spanje een bepaald percentage over de verkoopprijs van het huis. Meestal wordt dit door de verkopende partij betaald, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de verkopende partij dit bedrag wel meegenomen in de verkoopprijs, waardoor u het uiteindelijk mogelijk wel zelf betaalt. Een betrouwbare makelaar zal u hierover graag willen informeren, toch?

Verhuren

In het geval dat u een huis wil huren via een makelaar in Spanje, wordt er vaak 1 maand huur als kosten in rekening gebracht. Als u voor korte termijn een huis wil huren, kan het mogelijk voordeliger zijn om dit via een particulier te doen, zo bespaart u kosten. Wel is het natuurlijk van belang dat er ook een huurcontract wordt opgesteld. Wij kunnen u van dienst zijn om een verhuurlicentie aan te vragen bij de betreffende instanties, maar geven geen zekerheid op voorhand dat deze wordt afgegeven. Spaanse wetten kunnen veranderen in uw en ons voor en nadeel.

Welke goede makelaar in Spanje gaat u kiezen?

 

ONS ADVIES: Kies eerst een goede makelaar, en daarna pas uw toekomstige woning!

In Spanje kent de makelaardij geen exclusiviteit, dat betekend dat alle woningen door alle makelaars aangeboden kunnen worden. Om deze reden ziet u met name het nieuwbouw aanbod telkens weer op diverse websites terugkomen. De vraag rijst nu, met welke makelaar ga ik dan in zee?

  1. Kies voor een makelaar die uw moedertaal spreekt
  2. Kies voor een makelaar die kantoor houdt in Spanje
  3. Kies voor een makelaar die laagste-prijs garantie biedt
  4. Kies voor een makelaar die is aangesloten bij een beroepsorganisatie
  5. Kies voor een makelaar die u van A-Z begeleidt bij het aankoopproces
  6. Kies voor een makelaar die zowel nieuwbouw als bestaand aanbod heeft
  7. Kies voor een makelaar die ook na de aankoop uw belangen behartigd (eventueel verhuurt).

Tot slot een overzicht van een verantwoord Aankoopproces:

P.S.

Ontdek ook wat overwinteren in Spanje met uw gezondheid doet. Komt u ook wonen in het gezondste land van Europa? Wellicht bent u na enkele jaren wel zodanig gewend dat u zelfs klaar bent om volledig te emigreren naar Spanje!

Een zeer uitgebreide keuze van nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje kunt u vinden in ons UwCasa-aanbod.

U kunt natuurlijk ook besluiten om eerst rustig, in etappes naar Spanje te gaan om te overwinteren of te emigreren. Dit doet men dan met de auto.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!